Obuka, kurs i prekvalifikacija za pekara
Informacije o obuci:
Broj časova: 350 (3 meseca)
Oblast programa: Prerađivačka industrija – prehrambena industrija
Karijerne mogućnosti:
Pruža put ka karijeri u oblasti proizvodnje hrane i usluga. Kurs je namenjen osobama koje žele da rade kao pekari u pekarskoj industriji, pekarama ili sličnim maloprodajnim objektima za pečenje hleba i peciva i prodaju. Tokom kursa učenici će steći osnovna znanja i veštine za rad na poslovima pekara. Po završetku kursa je moguće pohađati naprednije programe za pekare i steći naprednije veštine uključujući i pripremu poslastica ili veštine iz preduzetništva za započinjanje sopstvenog biznisa.
Ulazne kvalifikacije: Završeno osnovno obrazovanje. Odgovarajuće iskustvo, profesionalna interesovanja i sposobnosti takođe se uzimaju u obzir.
Ključne kompetencije:
- znanja o vrstama brašna, procesu fermentacije, aditivima i sl.
- veštine korišćenja odgovarajuće opreme i načina pripreme hleba i peciva;
- znanja i veštine u oblasti zaštite hrane i održavanja higijene;
- poznaje i primenjuje HASAP (HACCP) standard
- veštine pripreme osnovnih metoda i korišćenje odgovarajuće opreme za pripremu i pečenje proizvoda;
- veštine proizvodnje i oblikovanja različitih vrsta kiselog i slatkog testa;
- veštine pripreme i pečenja hleba;
- veštine pripreme i pečenja slatkih i slanih peciva;
- veštine izlaganja pekarskih proizvoda;
- veštine pružanja prve pomoći i zaštite na radu;
- veštine komunikacije sa kolegama na poslu.
Struktura kursa:
- Primenjena znanja iz pekarstva – vrste brašna i njihovo korišćenje, organoleptička svojstva i ispravnost hleba i peciva, tehnološke operacije, recepture za različite vrste hleba i peciva i njihove karakteristike, fermentacija, aditivi, terminologija
- Primena
- Proizvodnjairazličitihvrstakiselogislatkogtesta, zamrzavanjetesta, odlaganje testa, uzimanje uzorka i sl.
- Oblikovanje, pripremaiproizvodnjaproizvodatesta – hleba, slatkihislanihpeciva
- oblikovanje i priprema različitih vrsta hleba i peciva;
- pečenje prozvoda uz praćenje uticaja temperature i sl.
- priprema i izlaganje pekarskih proizvoda
- Bezbednost i zaštita na radu
- Pružanje prve pomoći
- Komunikacija na radnom mestu
Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.