Početna

O nama

Kursevi

Reference

Zaposleni

Kontakt

JPOA

Prehrambena struka
  • Registracija

Obuka, kurs i prekvalifikacija za pekara

Informacije o obuci:

Broj časova: 350 (3 meseca)

Oblast programa: Prerađivačka industrija – prehrambena industrija

Karijerne mogućnosti:  

Pruža put ka karijeri u oblasti proizvodnje hrane i usluga. Kurs je namenjen osobama koje žele da rade kao pekari u pekarskoj industriji, pekarama ili sličnim maloprodajnim objektima za pečenje hleba i peciva i prodaju. Tokom kursa učenici će steći osnovna znanja i veštine za rad na poslovima pekara. Po završetku kursa je moguće pohađati naprednije programe za pekare i steći naprednije veštine uključujući i pripremu poslastica ili veštine iz preduzetništva za započinjanje sopstvenog biznisa.

Ulazne kvalifikacije: Završeno osnovno obrazovanje. Odgovarajuće iskustvo, profesionalna interesovanja i sposobnosti takođe se uzimaju u obzir.

Ključne kompetencije:

  • znanja o vrstama brašna, procesu fermentacije, aditivima i sl.
  • veštine korišćenja odgovarajuće opreme i načina pripreme hleba i peciva;
  • znanja i veštine u oblasti zaštite hrane i održavanja higijene;
  • poznaje i primenjuje HASAP (HACCP) standard
  • veštine pripreme osnovnih metoda i korišćenje odgovarajuće opreme za pripremu i pečenje proizvoda;
  • veštine proizvodnje i oblikovanja različitih vrsta kiselog i slatkog testa;
  • veštine pripreme i pečenja hleba;
  • veštine pripreme i pečenja slatkih i slanih peciva;
  • veštine izlaganja pekarskih proizvoda;
  • veštine pružanja prve pomoći i zaštite na radu;
  • veštine komunikacije sa kolegama na poslu.

Struktura kursa:

  • Primenjena znanja iz pekarstva – vrste brašna i njihovo korišćenje, organoleptička svojstva i ispravnost hleba i peciva, tehnološke operacije, recepture za različite vrste hleba i peciva i njihove karakteristike, fermentacija, aditivi, terminologija
  • Primena
  • Proizvodnjairazličitihvrstakiselogislatkogtesta, zamrzavanjetesta, odlaganje testa, uzimanje uzorka i sl.
  • Oblikovanje, pripremaiproizvodnjaproizvodatestahleba, slatkihislanihpeciva

-          oblikovanje i priprema različitih vrsta hleba i peciva;

-          pečenje prozvoda uz praćenje uticaja temperature i sl.

-          priprema i izlaganje pekarskih proizvoda

  • Bezbednost i zaštita na radu
  • Pružanje prve pomoći
  • Komunikacija na radnom mestu

Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.