Početna

O nama

Kursevi

Reference

Zaposleni

Kontakt

JPOA

Prehrambena struka
  • Registracija

Obuka, kurs i prekvalifikacija za poslastičara

Informacije o obuci:

Broj časova: 400 (4 meseca)

Oblast programa: Prerađivačka industrija – prehrambena industrija

Karijerne mogućnosti:  

Pruža put ka karijeri u oblasti proizvodnje hrane i usluga. Kurs je namenjen osobama koje žele da rade kao poslastičari u zanatski radnjama ili industriji za proizvodnju torti i kolača i prodaju. Tokom kursa učenici će steći osnovna znanja i veštine za rad na poslovima poslastičara.

Ulazne kvalifikacije: Završeno osnovno obrazovanje. Odgovarajuće iskustvo, profesionalna interesovanja i sposobnosti takođe se uzimaju u obzir.

Ključne kompetencije:

  • znanja o vrstama brašna, procesu fermentacije,aditivima i sl.
  • veštine korišćenja odgovarajuće opreme i načina pripreme kolača i torti;
  • poznaje i primenjuje HASAP (HACCP) standard
  • znanja i veštine u oblasti zaštite hrane i održavanja higijene;
  • veštine pripreme osnovnih metoda i korišćenje odgovarajuće opreme za pripremu i pečenje proizvoda;
  • veštine proizvodnje i oblikovanja različitih vrsta testa i smeše za kolače ;
  • veštine pripreme i pečenja torti i kolača,
  • veštine dekorisanja i ukrašavanja torti
  • veštine pružanja prve pomoći i zaštite na radu;
  • veštine komunikacije sa kolegama na poslu

Struktura kursa:

  • Primenjena znanja iz poslastičarstva vrste brašna i njihovo korišćenje, organoleptička svojstvakolača, tehnološke operacije, recepture za različite vrste kolača i njihove karakteristike, fermentacija, aditivi, terminologija
  • PrimenaHASAPstandard
  • Proizvodnja i oblikovanje različitih vrsta testa i smeše za kolače, filova za kolače, uzimanje uzorka i sl.
  • Priprema jednostavnijih osvežavajućih pića
  • Priprema, oblikovanjeiproizvodnjakolačai torti

-          oblikovanje i priprema različitih vrsta kolača i torti

-          pečenje prozvoda uz praćenje uticaja temperature i sl.

-          priprema filova

-          dekorisanje, ukrašavanje, izlaganje, čuvanje i pakovanje

  • Bezbednost izaštitanaradu
  • Pružanje prve pomoći
  • Komunikacija na radnom mestu

Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.