Početna

O nama

Kursevi

Reference

Zaposleni

Kontakt

JPOA

Prehrambena struka
  • Registracija

Obuka, kurs i prekvalifikacija za mlekara

Informacije o obuci:

Broj časova: 240 (2 meseca)

Oblast programa: Prerada hrane

Karijerne mogućnosti:  

Pruža put u karijeri u oblasti proizvodnje hrane i usluga. Namenjen je osobama koje žele da rade kao proizvođači mleka i mlečnih proizvoda u mlekarama, mlekarskoj industriji i sličnim maloprodajnim objektima kao i onima koji imaju mogućnost započinjanja sopstvenog biznisa.

Ulazne kvalifikacije: Minimum osnovno obrazovanje.

Ključne kompetencije:

  • Primenjuje principe bezbednosti na radu i ume da pruži prvu pomoć;
  • Poznaje mleko kao prehrambeni proizvod.
  • Poznaje fizičko-hemijskie osobine mleka
  • Zna koji faktori utiču na sastav mleka,
  • Upoznat je sa procesom fermentacije mleka,
  • Zna da proizvede razne vrste sireva (beli sir, topljeni sir, kačkavalj),
  • Zna proizvodnju maslaca,
  • Kontrola kvaliteta mleka i mlečnih proizvoda.
  • Primenjuje pravila proizvodnje, čuvanja, pakovanja i prodaje mleka i mlečnih proizvoda

Struktura kursa:

  • Bezbednost i zdravlje va radu
  • Pružanje prve pomoći
  • Mleko kao prehrambeni proizvod.
  • Fizičko-hemijske osobine mleka
  • Faktori koji utiču na sastav mleka,
  • Fermentacija mleka,
  • Proizvodnja raznih vrsta sireva (beli sir, topljeni sir, kačkavalj),
  • Proizvodnja maslaca,
  • Kontrola kvaliteta mleka i mlečnih proizvoda.
  • Primenjivanje pravila proizvodnje, čuvanja, pakovanja i prodaje mleka i mlečnih proizvoda

Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.