Оbuka, kurs i prekvalifikacija za mlinara
Informacije o obuci:
Broj časova: 240 (2 meseca)
Oblast programa: Prerada hrane
Karijerne mogućnosti:
Pruža put u karijeri u oblasti proizvodnje hrane i usluga. Namenjen je osobama koje žele da rade kao proizvođači brašna u mlinovima, mlnarskoj industriji i sličnim objektima kao i onima koji imaju mogućnost započinjanja sopstvenog biznisa.
Ulazne kvalifikacije: Minimum osnovno obrazovanje.
Ključne kompetencije:
- Primenjuje principe bezbednosti na radu i ume da pruži prvu pomoć;
- poznaje ručne alate, sita i merne instrumente
- vrši preuzimanje sirovina, sortiranje i dopremanje u silose i mlinske uređaje
- zna da proveravi vlažnosti sirovina za obradu
- zna da pripremi sirovine za obradu (čiščenje i razvrstavanje prema kvalitetu)
- vrši mlevenje žitarica
- vrši pakovanje gotovog proizvoda
- vrši pripremanje ambalaže sa deklaracijom, markicom i datumom pakovanja
- zna da održava opremu i mašine za mlevenje
- zna da održava rezervne delova za sito
- vodi brigu o čistoći i higijeni proizvodnih prostora
Struktura kursa:
- Bezbednost i zdravlje va radu
- Pružanje prve pomoći
- Ručni alati, sita i merni instrumenti
- Preuzimanje sirovina, sortiranje i dopremanje u silose i mlinske uređaje
- Proveravanje vlažnosti sirovina za obradu
- Pripremanje sirovina za obradu (čiščenje i razvrstavanje prema kvalitetu)
- Mlevenje žitarica
- Pakovanje gotovog proizvoda
- Pripremanje ambalaže sa deklaracijom, markicom i datumom pakovanja
- Održavanje opreme i mašina za mlevenje
- Održavanje rezervnih delova za sito
- Briga o čistoći i higijeni proizvodnih prostora
Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.