Početna

O nama

Kursevi

Reference

Zaposleni

Kontakt

JPOA

Ugostiteljska struka
  • Registracija

Obuka, kurs i prekvalifikacija za kuvara

Informacije o obuci:

Broj časova: 450 (3 meseca)

Oblast programa: Lične usluge – ugostiteljstvo

Karijerne mogućnosti:  

Pruža put ka karijeri u oblasti ugostiteljstva. Kurs je namenjen osobama koje žele da rade kao kuvari u restoranima sa standardnom ponudom nacionalne kuhinje. Tokom kursa učenici će steći osnovna znanja i veštine za rad na poslovima kuvara što im omogućava uspešno uključivanje u profesiju. Po završetku kursa je moguće pohađati naprednije programe za kuvare i steći naprednije veštine uključujući i pripremu jela iz međunarodne kuhinje.

Ulazne kvalifikacije: III stepen stručne spreme. Prednost: oblasti ugostiteljstva i prehrane. Odgovarajuće iskustvo, profesionalna interesovanja i sposobnosti takođe se uzimaju u obzir.

Ključne kompetencije:

  • Primenjuje principe bezbednosti na radu i
  • Ume da pruži prvu pomoć
  • veštine komunikacije sa kolegama na poslu.
  • poznavanje organizacije rada u oblasti ugostiteljstva;
  • znanja o vrstama kuhinja i jela, karakteristikama namirnica, začina i sl;
  • veštine korišćenja odgovarajuće opreme i načina pripreme hrane;
  • znanja i veštine u oblasti zaštite hrane i održavanja higijene;
  • poznaje i primenjuje HASAP (HACCP) standard
  • veštine obrade mesa i drugih namernica
  • veštine pripreme nacionalnih jela sa jelovnika prema recepturi;
  • veštine pripreme salata;
  • veštine pripreme jednostavnih deserta;
  • osnovna znanja i veštine aranžiranja hrane;
  • veštine prijema narudžbina i usluživanja klijenata;

Struktura kursa:

  • Bezbednost i zdravlje na radu
  • Pružanje prve pomoći
  • Primenjena znanja iz kulinarstva – vrste kuhinja, vrste namirnica i njihovo korišćenje, organoleptička svojstva i ispravnost namirnica, recepture za jela sa menija i njihove karakteristike, nutricionistička vrednost jela, začini, terminologija
  • Prijem narudžbina, ugošćavanje mušterija i organizacija rada u oblasti ugostiteljstva
  • Primena osnovnih metoda u pripremi jela i korišćenje opreme – načini pripreme hrane, karakteristike namirnica i odgovarajući načini pripreme, obrada mesa i drugih namernica, efekti različitih metoda pripreme hrane na nutricionističku vrednost jela, korišćenje odgovarajuće opreme načina pripreme hrane (kuvanje, pečenje, prženje i sl.), primena procedura za očuvanje ispravnosti namirnica i hrane, higijena, čišćenje i održavanje opreme, prijem i skladištenje namirnica. HASAP standard.  
  • Komunikacija na radnom mestu
  • Razvoj veština pripreme, kuvanja i serviranja jela nacionalne kuhinje sa jelovnika prema recepturi (doručak, ručak i večera)

-        hladna i topla predjela

-        supe i čorbe

-        jela od mesa

-        jela od povrća

-        jela od ribe

  • Razvoj veština pripreme salata
  • Razvoj veština pripreme deserta – palačinke, orasnice i sl.
  • Razvoj veština aranžiranja hrane

Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.