Početna

O nama

Kursevi

Reference

Zaposleni

Kontakt

JPOA

JPOA
 • Registracija

Obrazovanje odraslih

Obrazovanje odraslih je deo jedinstvenog sistema obrazovanja Republike Srbije koji obezbeđuje odraslima tokom celog života sticanje kompetencija i kvalifikacija potrebnih za lični i profesionalni razvoj, rad i zapošljavanje, kao i društveno odgovorno ponašanje.

Obrazovanje odraslih ostvaruje se kao formalno obrazovanje, neformalno obrazovanje i informalno učenje.

Odrasli mogu da biraju način sticanja kvalifikacije, i to kroz:

 • Formalno obrazovanje – Formalno obrazovanje odraslih obuhvata osnovno i srednje obrazovanje i realizuje se u verifikovanim osnovnim školama, školama za osnovno obrazovanje odraslih, srednjim školama i srednjim školama za obrazovanje odraslih.
 • Neformalno obrazovanje - kroz sistem obučavanja kod Javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih (JPOA), bilo da se radi o ustanovi ili drugoj organizaciji. Neformalno obrazovanje odraslih su organizovani procesi učenja odraslih na osnovu posebnih programa, a u cilju sticanja znanja, veština i stavova usmerenih na lični razvoj, rad i zapošljavanje i socijalne aktivnosti. Odobreni programi neformalnog obrazovanja realizuju se u osnovnim i srednjim školama koje imaju status javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih za konkretne aktivnosti obrazovanja odraslih i kod druge organizacije koja ima status javno priznatog organizatora za konkretne aktivnosti obrazovanja odraslih (JPOA).
 • Informalno obrazovanje - proces samostalnog sticanja znanja, vrednosti, stavova, sposobnosti i veština, u svakodnevnom životnom, radnom i socijalnom okruženju. Kvalifikacije se stiču kroz sistem priznavanja prethodnog učenja.


Kod neformalnog obrazovanja svi programi, koji su odobreni, se realizuju isključivo u okviru institucija, koje su stekle status javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih. S obzirom na to da Agencija za obrazovanje „Akademija“ Čačak ima zvanična rešenja, izdata od strane nadležnih institucija - Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Agencije za kvalifikaciju, za određene programe, to kandidati imaju mogućnost da izvrše prijavu za neki od konkretnih programa.

Agencija za obrazovanje Akademija Čačak stekla je od Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja status javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja oraslih (JPOA), za aktivnosti neformalnog obrazovanja odraslih za programe:

 • osnovna informatička obuka
 • osnovna informatička obuka po ECDL standardu
 • obuka za vođenje poslovnih knjiga
 • obuka za krojenje i šivenje
 • obuka za poslove gerontodomaćice


Od Agencije za kvalifikacije, koja je preuzela od Ministarstva prosvete ulogu izdavanja Rešenja o statusu JPOA, Agencija za obrazovanje „Akademija” Čačak je stekla status javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih (JPOA), za aktivnosti neformalnog obrazovanja odraslih za programe:

 • Obavljanje poslova knjigovođe
 • Obuka za negovatelja starih lica
 • Obuka za armirača
 • Izvođenje zidarskih radova
 • Izvođenje tesarskih radova
 • Obuka za fasadera
 • Obuka za rukovaoca viljuškarom
 • Obuka za rukovanje građevinskom mehanizacijom za iskop, utovar i sabijanje rastresitog materijala - bagerom, utovarivačem i valjkom
 • Obuka za engleski jezik A1

 

Osnovno o JPOA programima

JPOA mora poštovati sva pravila koja su navedena u zvaničnom Pravilniku (Službeni glasnik RS broj 130/2021 od 29.12.2021) o bližim uslovima u pogledu programa, kadra, prostora, opreme i nastavnih sredstava za sticanje statusa javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih.

Programi stranih jezika moraju biti pripremljeni u skladu sa standardima kompetencija za nivoe Zajedničkog evropskog okvira za žive jezike.

Program obuka za rad na računaru mora biti pripremljen u skladu sa Evropskim standardom za poznavanje rada na računaru (ICDL), odnosno u skladu sa standardom proizvođača softvera.

 

Uverenja, potvrde i sertifikati

U skladu sa zvaničnim Pravilnikom o vrsti, nazivu i sadržaju obrazaca i načinu vođenja evidencije i nazivu, sadržaju i izgledu obrazaca javnih isprava i uverenja u obrazovanju odraslih, koji je objavljen u „Službenom glasniku“ Republike Srbije broj 89/ 5 i 102/15, jasno je definisano da JPOA, odnosno javno priznati organizator aktivnosti obrazovanja odraslih, to jest Agencija za obrazovanje „Akademija“ Čačak, u ovom slučaju, ima obavezu da kandidatima izda javnu ispravu, u vidu sertifikata, uverenja ili potvrde.

Kada je u pitanju sertifikat, a prema Pravilniku je određeno da se on izdaje za ostvareni standard kvalifikacija u celini.

Kandidati na programima (izuzev informatičkih) će posle uspešnog polaganja ispita da steknu Uverenje o delimično ostvarenom standardu kvalifikacija za određeno zanimanje.

Agencija za obrazovanje „Akademija“ Čačak kao javno priznati organizator aktivnosti obrazovanja odraslih izdaje POTVRDU svim kandidatima koji završe osnovnu informatičku obuku ili osnovnu informatičku obuku po ECDL standardu.

 

Prijavljivanje za JPOA programe

Svi zainteresovani za neki od ponuđenih programa za obrazovanje odraslih mogu da izvrše prijavu putem telefona 032/320-950 i 063/610-941, elektronski preko mail adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..