Početna

O nama

Kursevi

Reference

Zaposleni

Kontakt

JPOA

Cvećarstvo, šumarstvo i poljoprivreda
  • Registracija

Obuka, kurs i prekvalifikacija za cvecara aranžera

Informacije o obuci:

Broj časova: 160 (1,5 mesec)

Oblast programa: Šumarstvo

Karijerne mogućnosti:  

Savladanim programom obuke stiču se znanja i veštine neophodne za: pripremanje i negovanje bilјnog materijala, izradu buketa, aranžmana i «suza».

Ulazne kvalifikacije: Lica sa najmanje završenom osnovnom školom

Klјučne kompetencije:

  • Primenjuje principe bezbednosti i zdavlјa na radu
  • Ume da pruži prvu pomoć
  • veštine komunikacije sa kolegama na poslu. 
  • Zna osnovne vrste i osobine rezanog cveća, grane drveća žbunja i puzavica
  • Odabira vrste rezanog cveća, grane drveća žbunja i puzavica u skladu sa pravilima tehnike i principima aranžiranja
  • Konzervira i neguje bilјni materijal
  • Zna osnovne tehnike aranžiranja
  • Primenjuje osnovne principe aranžiranja
  • Primenjuje pravila kombinovanja boja
  • Rukuje alatom, pomoćnim sredstvima i materijalom
  • Razlikuje vrste aranžmana
  • Izrađuje cvetne aranžmane različite namene
  • Razlikuje vrste buketa
  • Izrađuje venčane i dekorativne bukete
  • Izrađuje «suze»

Struktura kursa:

  • Bezbednost i zdravlje na radu
  • Pružanje prve pomoći
  • Komunikacija sa kolegama na poslu. 
  • Sistematika bilјnog materijala: rezano cveće; grane drveća; grane žbunja; puzavica
  • Konzerviranje bilјnog materijala
  • Nega bilјnog materijala
  • Tehnika aranžiranja
  • Principi aranžiranja
  • Alat, pomoćna sredstva i materijal: priprema, namena i održavanje
  • Poznavanje boja: vrste, podela
  • Pravila kombinovanja
  • Pravila za pripremu bilјnog materijala
  • Buketi – namena, vrste, izrada: dekorativni buketi, venčani buketi, bidermajeri, kaskadni buketi, buketi u obliku polumeseca
  • Aranžmani – namena, vrste, izrada: podni aranžmani, zidni aranžmani, stoni aranžmani, slobodni aranžmani
  • «Suza» - namena, vrste izradа

Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.