Obuka, kurs i prekvalifikacija za uzgoj povrća u zatvorenom prostoru
Informacije o obuci:
Broj časova: 180 (1,5 mesec)
Oblast programa: poljoprivreda
Karijerne mogućnosti:
Obuka podrazumeva sticanje osnovnih teorijskih i praktičnih znanja i veština neophodnih za samostalnu proizvodnju povrća u zatvorenom prostoru
Ulazne kvalifikacije: Lica sa najmanje završenom osnovnom školom
Klјučne kompetencije:
- Poznavanje pripreme prostora za proizvodnju povrća
- Veštine pripreme i obrade zemlјišta za proizvodnju povrća
- Veštine odabira kvalitetnog setvenog i sadnog materijala
- Veštine provetravanja, zalivanja, zagrevanja prostora
- Poznaje i rukuje alatom, pomoćnim sredstvima i materijalom
- Kontrola kvaliteta
- Zaštita zdravlјa i okoline poštovanjem higijensko - tehničkih standarda
Struktura kursa:
- Pripremanje zatvorenog prostora za proizvodnjupovrća. Postavlјanje, uslovi za uspevanje uzatvorenom prostoru (toplota, svetlost, voda,vlažnost vazduha), sistemi proizvodnje povrća(gajenje u zemlјištu objekta, gajenje na
- Obrada i priprema zemlјišta za setvu i sadnju (opšte agrotehničke mere – obrada zemlјišta, đubrenje, fito sanitarne mere; specijalne agrotehničke mere – gasovanje sa SO2 i nastiranje zemlјišta)
- Setva i sadnja povrća. Omašna setva, setva u redove, setva u trake, setva u kućice
- Proizvodnja rasada. Priprema za proizvodnjurasada, setva, pikiranje, nega rasada, rasađivanje
- Ubiranje, vađenje (berba) povrća
- Aspekti zaštite zdravlјa i bezbednosti
Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.