Početna

O nama

Kursevi

Reference

Zaposleni

Kontakt

JPOA

Cvećarstvo, šumarstvo i poljoprivreda
  • Registracija

Obuka, kurs i prekvalifikacija za uzgoj povrća u zatvorenom prostoru – organska proizvodnja

 

Informacije o obuci:

Broj časova: 200 (1,5 mesec)

Oblast programa: polijoprivreda

Karijerne mogućnosti:  

Obuka podrazumeva sticanje osnovnih teorijskih i praktičnih znanja i veština neophodnih za samostalnu organsku proizvodnju povrća u zatvorenom prostoru.

Ulazne kvalifikacije: Lica sa najmanje završenom osnovnom školom

Klјučne kompetencije:

Po završetku programa polaznik će biti u stanju da:

-          primeni mere bezbednosti i zaštite zdravlјa na radu, odnosno da preduzme neophodne higijenske mere u zatvorenom prostoru;

-          Ume da pruži prvu pomoć

-          pripremi zemlјišta i primeni đubrenje prema principima organske proizvodnje i vrste zemlјišta, odnosno kulture koja se gaji;

-          dimenzioniše i izradi, odnosno izabere materijal za zatvoreni prostor za gajenje povrća;

-          da obezbedi odgovarajuće uslove u zatvorenom prostoru;

-          da proizvede rasad kulture koju će da gaji;

-          da rasadi i odgaja povrće u zatvorenom prostoru.

Struktura kursa:

  • Bezbednost i zdravlje na radu
  • Pružanje prve pomoći
  • Organska proizvodnja-uvodne napomene:
  • Organski standardi
  • Cilj i princip organske proizvodnje
    • AGROTEHNIČKE MERE U PLASTENIKU
      • Izbor parcele;
      • Prostorno odvajanje;
      • Plodored;
      • Obrada zemlјišta;
      • Vreme setve;
      • Optimalni broj bilјaka;
      • Dezinfekcija;
      • Đubrenje;
      • Zaštita bilja u organskoj proizvodnji
  • DIMENZIONISANјE PLASTENIKA
    • Dimenzije plastenika;
    • Vrste folija;
    • Mreža za zasenjivanje;
    • Malč folija
  • USLOVI U PLASTENIKU
    • Svetlost;
    • Vlaga;
  • PROIZVODNјA RASADA
  • Priprema rasada za prodaju
  • GAJENјE RASAĐENOG RASADA
  • Berba, čuvanje i dozrevanje
  • Supstrat
  • Kontejneri i čaše
  • Dubina setve;
  • Mere nege i zaštita rasada;
  • Kalјenje rasada;
  • Temperatura;
  • Rasađivanje rasada;
  • Vezivanje bilјaka i zakidanje zaperaka;
  • Navodnjavanje;
  • Prihranjivanje;
  • Oplodnja;
  • Zaštita rasađenih bilјaka;

Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.