Obuka, kurs i prekvalifikacija za uzgoj povrća u zatvorenom prostoru – organska proizvodnja
Informacije o obuci:
Broj časova: 200 (1,5 mesec)
Oblast programa: polijoprivreda
Karijerne mogućnosti:
Obuka podrazumeva sticanje osnovnih teorijskih i praktičnih znanja i veština neophodnih za samostalnu organsku proizvodnju povrća u zatvorenom prostoru.
Ulazne kvalifikacije: Lica sa najmanje završenom osnovnom školom
Klјučne kompetencije:
Po završetku programa polaznik će biti u stanju da:
- primeni mere bezbednosti i zaštite zdravlјa na radu, odnosno da preduzme neophodne higijenske mere u zatvorenom prostoru;
- Ume da pruži prvu pomoć
- pripremi zemlјišta i primeni đubrenje prema principima organske proizvodnje i vrste zemlјišta, odnosno kulture koja se gaji;
- dimenzioniše i izradi, odnosno izabere materijal za zatvoreni prostor za gajenje povrća;
- da obezbedi odgovarajuće uslove u zatvorenom prostoru;
- da proizvede rasad kulture koju će da gaji;
- da rasadi i odgaja povrće u zatvorenom prostoru.
Struktura kursa:
- Bezbednost i zdravlje na radu
- Pružanje prve pomoći
- Organska proizvodnja-uvodne napomene:
- Organski standardi
- Cilj i princip organske proizvodnje
- AGROTEHNIČKE MERE U PLASTENIKU
- Izbor parcele;
- Prostorno odvajanje;
- Plodored;
- Obrada zemlјišta;
- Vreme setve;
- Optimalni broj bilјaka;
- Dezinfekcija;
- Đubrenje;
- Zaštita bilja u organskoj proizvodnji
- AGROTEHNIČKE MERE U PLASTENIKU
- DIMENZIONISANјE PLASTENIKA
- Dimenzije plastenika;
- Vrste folija;
- Mreža za zasenjivanje;
- Malč folija
- USLOVI U PLASTENIKU
- Svetlost;
- Vlaga;
- PROIZVODNјA RASADA
- Priprema rasada za prodaju
- GAJENјE RASAĐENOG RASADA
- Berba, čuvanje i dozrevanje
- Supstrat
- Kontejneri i čaše
- Dubina setve;
- Mere nege i zaštita rasada;
- Kalјenje rasada;
- Temperatura;
- Rasađivanje rasada;
- Vezivanje bilјaka i zakidanje zaperaka;
- Navodnjavanje;
- Prihranjivanje;
- Oplodnja;
- Zaštita rasađenih bilјaka;
Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.