Početna

O nama

Kursevi

Reference

Zaposleni

Kontakt

JPOA

Cvećarstvo, šumarstvo i poljoprivreda
  • Registracija

Obuka, kurs i prekvalifikacija za kalemara

Informacije o obuci:

Broj časova: 120 (1 mesec)

Oblast programa: polijoprivreda

Karijerne mogućnosti:  

Obuka podrazumeva sticanje osnovnih teorijskih i praktičnih znanja i veština neophodnih za orezivanje i kalemljenje voća.

Ulazne kvalifikacije: Lica sa najmanje završenom osnovnom školom

Klјučne kompetencije:

Po završetku programa polaznik će biti u stanju da:

  • primeni mere bezbednosti i zaštite zdravlјa na radu
  • Ume da pruži prvu pomoć
  • Zna zašto je važno orezivanje voća
  • Zna kada je najbolje voće orezivati
  • Poznaje alat i pribor za orezivanje
  • Standardno oblikovanje (jabuke, kruške, dunje...)
  • Zna šta je i primenjuje orezivanje „otvorena sredina“.
  • Zna šta je i primenjuje orezivanje rezivanje palmeta
  • Zna šta je i primenjuje orezivanje Orezivanje lepepeza
  • Zna šta je i primenjuje orezivanje Orezivanje osmanluk,
  • Zna šta je i primenjuje orezivanje Orezivanje kordon
  • Zna šta je i primenjuje orezivanje Orezivanje „središnja vodilja“
  • Zna šta je i primenjuje tehniku kalemljenja „pod koru“
  • Zna šta je i primenjuje tehniku kalemljenja „na procep“
  • Zna šta je i primenjuje tehniku kalemljenja „engleski spoj“
  • Zna šta je i primenjuje tehniku kalemljenja „na pup“
  • Zna šta je i primenjuje tehniku kalemljenja „na konus“
  • Zna šta je i primenjuje tehniku kalemljenja „na list“.
  • Zna i primenjuje sredstva za zaštitu kalema (pčelinji vosak)
  • Zna da zaštiti biljke posle kalemljenja

Struktura kursa:

  • Zašto je važno orezivanje voća
  • Kada je najbolje voće orezivati
  • Alat i pribor za orezivanje
  • Standardno oblikovanje (jabuke, kruške, dunje...)
  • Orezivanje „otvorena sredina“.
  • Orezivanje palmeta
  • Orezivanje lepepeza
  • Orezivanje osmanluk,
  • Orezivanje kordon
  • Orezivanje „središnja vodilja“
  • Tehnika kalemljenja „pod koru“
  • Tehnika kalemljenja „na procep“
  • Tehnika kalemljenja „engleski spoj“
  • Tehnika kalemljenja „na pup“
  • Tehnika kalemljenja „na konus“
  • Tehnika kalemljenja „na list“
  • Sredstva sredstva za zaštitu kalema (pčelinji vosak)
  • Zaštiti biljke posle kalemljenja

 

 

Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.