Obuka, kurs i prekvalifikacija za kalemara
Informacije o obuci:
Broj časova: 120 (1 mesec)
Oblast programa: polijoprivreda
Karijerne mogućnosti:
Obuka podrazumeva sticanje osnovnih teorijskih i praktičnih znanja i veština neophodnih za orezivanje i kalemljenje voća.
Ulazne kvalifikacije: Lica sa najmanje završenom osnovnom školom
Klјučne kompetencije:
Po završetku programa polaznik će biti u stanju da:
- primeni mere bezbednosti i zaštite zdravlјa na radu
- Ume da pruži prvu pomoć
- Zna zašto je važno orezivanje voća
- Zna kada je najbolje voće orezivati
- Poznaje alat i pribor za orezivanje
- Standardno oblikovanje (jabuke, kruške, dunje...)
- Zna šta je i primenjuje orezivanje „otvorena sredina“.
- Zna šta je i primenjuje orezivanje rezivanje palmeta
- Zna šta je i primenjuje orezivanje Orezivanje lepepeza
- Zna šta je i primenjuje orezivanje Orezivanje osmanluk,
- Zna šta je i primenjuje orezivanje Orezivanje kordon
- Zna šta je i primenjuje orezivanje Orezivanje „središnja vodilja“
- Zna šta je i primenjuje tehniku kalemljenja „pod koru“
- Zna šta je i primenjuje tehniku kalemljenja „na procep“
- Zna šta je i primenjuje tehniku kalemljenja „engleski spoj“
- Zna šta je i primenjuje tehniku kalemljenja „na pup“
- Zna šta je i primenjuje tehniku kalemljenja „na konus“
- Zna šta je i primenjuje tehniku kalemljenja „na list“.
- Zna i primenjuje sredstva za zaštitu kalema (pčelinji vosak)
- Zna da zaštiti biljke posle kalemljenja
Struktura kursa:
- Zašto je važno orezivanje voća
- Kada je najbolje voće orezivati
- Alat i pribor za orezivanje
- Standardno oblikovanje (jabuke, kruške, dunje...)
- Orezivanje „otvorena sredina“.
- Orezivanje palmeta
- Orezivanje lepepeza
- Orezivanje osmanluk,
- Orezivanje kordon
- Orezivanje „središnja vodilja“
- Tehnika kalemljenja „pod koru“
- Tehnika kalemljenja „na procep“
- Tehnika kalemljenja „engleski spoj“
- Tehnika kalemljenja „na pup“
- Tehnika kalemljenja „na konus“
- Tehnika kalemljenja „na list“
- Sredstva sredstva za zaštitu kalema (pčelinji vosak)
- Zaštiti biljke posle kalemljenja
Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.