Obuka, kurs i prekvalifikacija za mesara
Informacije o obuci:
Broj časova: 350 (3 meseca)
Oblast programa: Prerađivačka industrija – prehrambena industrija
Karijerne mogućnosti:
Pruža put ka karijeri u oblasti prehrambene industrije – obrada mesa. Kurs je namenjen osobama koje žele da rade kao mesari u sektoru prehrambene industrije ili u maloprodaji.
Ulazne kvalifikacije: Završeno osnovno obrazovanje. Odgovarajuće iskustvo, profesionalna interesovanja i sposobnosti takođe se uzimaju u obzir.
Ključne kompetencije:
- poznavanje i primena osnovnih principa iz oblasti tehnologije obrade mesa;
- primena higijenskih i sanitarnih pravila u obradi mesa i mesnih prerađevina;
- poznaje i primenjuje HASAP (HACCP) standard
- identifikacija vrste mesa i mesnih prerađevina;
- primena principa bezbednosti i zaštite na radu;
- primena procedura i pravila pouzdanosti kvaliteta tokom obrade, pakovanja i skladištenja mesa;
- veštine korišćenja noževa i testera u obradi mesa;
- veštine plandiranja i trimovanja mesa prema specifikaciji;
- veštine finije obrade mesa i mesnih prerađevina u maloprodaji;
- veštine komunikacije sa kupcima i veštine prodaje;
- veštine merenja i pakovanja mesa;
- veštine pripreme proizvoda od mlevenog mesa u maloprodaji;
- veštine pravljenja soseva i davanja saveta kupcima;
- veštine pružanja prve pomoći.
Struktura kursa:
- Primenjena znanja iz oblasti tehnologije obrade mesa i mesnih prerađevina i njihovog skladištenja
- Primena higijenskih i sanitarnih pravila i standarda u obradi mesa i mesnih prerađevina
- Identifikacija vrsta mesa i mesnih prerađevina
- Komunikacija na radnom mestu
- Pružanje prve pomoći
- Organizacija rada u industriji mesa i primena procedura za bezbednost na radu
- Primena pravila pouzdanosti kvaliteta mesa tokom obrade, pakovanja i skladištenja u industriji
- Priprema i upotreba testera i noževa u obradi mesa
- Rad na liniji za klanje
- Plandiranje, trimovanje, etiketiranje i pečatiranje mesa
- Sortiranje mesa
- Merenje i transport mesa u radnom prostoru
- Održavanje opreme i pribora za rad
- Identifikovanje vrsta mesa i sečenje po narudžbini
- Identifikovanje vrste mesnih prerađevina i rezanje po narudžbini
- Pripremanje mlevenog mesa i proizvoda od mlevenog mesa
- Selekcija, merenje i pakovanje mesa za prodaju
- Komunikacija sa kupcima
- Tehnike prodaje i upotreba bar kodova
- Pružanje saveta o pripremanju i čuvanju proizvoda od mesa i prerađevina
Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.