Početna

O nama

Kursevi

Reference

Zaposleni

Kontakt

JPOA

Prehrambena struka
  • Registracija

Obuka, kurs i prekvalifikacija za mesara

Informacije o obuci:

Broj časova: 350 (3 meseca)

Oblast programa: Prerađivačka industrija – prehrambena industrija

Karijerne mogućnosti:  

Pruža put ka karijeri u oblasti prehrambene industrije – obrada mesa. Kurs je namenjen osobama koje žele da rade kao mesari u sektoru prehrambene industrije ili u maloprodaji.

Ulazne kvalifikacije: Završeno osnovno obrazovanje. Odgovarajuće iskustvo, profesionalna interesovanja i sposobnosti takođe se uzimaju u obzir.

Ključne kompetencije:

  • poznavanje i primena osnovnih principa iz oblasti tehnologije obrade mesa;
  • primena higijenskih i sanitarnih pravila u obradi mesa i mesnih prerađevina;
  • poznaje i primenjuje HASAP (HACCP) standard
  • identifikacija vrste mesa i mesnih prerađevina;
  • primena principa bezbednosti i zaštite na radu;
  • primena procedura i pravila pouzdanosti kvaliteta tokom obrade, pakovanja i skladištenja mesa;
  • veštine korišćenja noževa i testera u obradi mesa;
  • veštine plandiranja i trimovanja mesa prema specifikaciji;
  • veštine finije obrade mesa i mesnih prerađevina u maloprodaji;
  • veštine komunikacije sa kupcima i veštine prodaje;
  • veštine merenja i pakovanja mesa;
  • veštine pripreme proizvoda od mlevenog mesa u maloprodaji;
  • veštine pravljenja soseva i davanja saveta kupcima;
  • veštine pružanja prve pomoći.

Struktura kursa:

  • Primenjena znanja iz oblasti tehnologije obrade mesa i mesnih prerađevina i njihovog skladištenja
  • Primena higijenskih i sanitarnih pravila i standarda u obradi mesa i mesnih prerađevina
  • Identifikacija vrsta mesa i mesnih prerađevina
  • Komunikacija na radnom mestu
  • Pružanje prve pomoći
  • Organizacija rada u industriji mesa i primena procedura za bezbednost na radu
  • Primena pravila pouzdanosti kvaliteta mesa tokom obrade, pakovanja i skladištenja u industriji
  • Priprema i upotreba testera i noževa u obradi mesa
  • Rad na liniji za klanje
  • Plandiranje, trimovanje, etiketiranje i pečatiranje mesa
  • Sortiranje mesa
  • Merenje i transport mesa u radnom prostoru
  • Održavanje opreme i pribora za rad
  • Identifikovanje vrsta mesa i sečenje po narudžbini
  • Identifikovanje vrste mesnih prerađevina i rezanje po narudžbini
  • Pripremanje mlevenog mesa i proizvoda od mlevenog mesa
  • Selekcija, merenje i pakovanje mesa za prodaju
  • Komunikacija sa kupcima
  • Tehnike prodaje i upotreba bar kodova
  • Pružanje saveta o pripremanju i čuvanju proizvoda od mesa i prerađevina

Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.