Obuka, kurs i prekvalifikacija za poslastičara
Informacije o obuci:
Broj časova: 400 (4 meseca)
Oblast programa: Prerađivačka industrija – prehrambena industrija
Karijerne mogućnosti:
Pruža put ka karijeri u oblasti proizvodnje hrane i usluga. Kurs je namenjen osobama koje žele da rade kao poslastičari u zanatski radnjama ili industriji za proizvodnju torti i kolača i prodaju. Tokom kursa učenici će steći osnovna znanja i veštine za rad na poslovima poslastičara.
Ulazne kvalifikacije: Završeno osnovno obrazovanje. Odgovarajuće iskustvo, profesionalna interesovanja i sposobnosti takođe se uzimaju u obzir.
Ključne kompetencije:
- znanja o vrstama brašna, procesu fermentacije,aditivima i sl.
- veštine korišćenja odgovarajuće opreme i načina pripreme kolača i torti;
- poznaje i primenjuje HASAP (HACCP) standard
- znanja i veštine u oblasti zaštite hrane i održavanja higijene;
- veštine pripreme osnovnih metoda i korišćenje odgovarajuće opreme za pripremu i pečenje proizvoda;
- veštine proizvodnje i oblikovanja različitih vrsta testa i smeše za kolače ;
- veštine pripreme i pečenja torti i kolača,
- veštine dekorisanja i ukrašavanja torti
- veštine pružanja prve pomoći i zaštite na radu;
- veštine komunikacije sa kolegama na poslu
Struktura kursa:
- Primenjena znanja iz poslastičarstva vrste brašna i njihovo korišćenje, organoleptička svojstvakolača, tehnološke operacije, recepture za različite vrste kolača i njihove karakteristike, fermentacija, aditivi, terminologija
- PrimenaHASAPstandard
- Proizvodnja i oblikovanje različitih vrsta testa i smeše za kolače, filova za kolače, uzimanje uzorka i sl.
- Priprema jednostavnijih osvežavajućih pića
- Priprema, oblikovanjeiproizvodnjakolačai torti
- oblikovanje i priprema različitih vrsta kolača i torti
- pečenje prozvoda uz praćenje uticaja temperature i sl.
- priprema filova
- dekorisanje, ukrašavanje, izlaganje, čuvanje i pakovanje
- Bezbednost izaštitanaradu
- Pružanje prve pomoći
- Komunikacija na radnom mestu
Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.