Početna

O nama

Kursevi

Reference

Zaposleni

Kontakt

JPOA

Prehrambena struka
  • Registracija

Obuka, kurs i prekvalifikacija za pekara-poslastičara

Informacije o obuci:

Broj časova: 400 (4 meseca)

Oblast programa: Prerađivačka industrija – prehrambena industrija

Karijerne mogućnosti:  

Pruža put ka karijeri u oblasti proizvodnje hrane i usluga. Kurs je namenjen osobama koje žele da rade kao pekari – poslastičari u pekarskoj industriji, pekarama ili sličnim maloprodajnim objektima za pečenje hleba i peciva, proizvodnju torti i kolača i prodaju. Tokom kursa učenici će steći osnovna znanja i veštine za rad na poslovima pekara - poslastičara.

Ulazne kvalifikacije: Završeno osnovno obrazovanje. Odgovarajuće iskustvo, profesionalna interesovanja i sposobnosti takođe se uzimaju u obzir.

Ključne kompetencije:

  • znanja o vrstama brašna, procesu fermentacije, aditivima i sl.
  • veštine korišćenja odgovarajuće opreme i načina pripreme hleba, peciva i kolača;
  • znanja i veštine u oblasti zaštite hrane i održavanja higijene;
  • poznaje i primenjuje HASAP (HACCP) standard
  • veštine pripreme osnovnih metoda i korišćenje odgovarajuće opreme za pripremu i pečenje proizvoda;
  • veštine proizvodnje i oblikovanja različitih vrsta kiselog i slatkog testa i smeše za kolače;
  • veštine pripreme i pečenja hleba;
  • veštine pripreme i pečenja slatkih i slanih peciva;
  • veštine pripreme i pečenja torti i kolača,
  • veštine izlaganja pekarskih proizvoda;
  • veštine pružanja prve pomoći i zaštite na radu;
  • veštine komunikacije sa kolegama na poslu.

Struktura kursa:

  • Primenjena znanja iz pekarstva i poslastičarstva vrste brašna i njihovo korišćenje, organoleptička svojstva i ispravnost hleba , peciva i kolača, tehnološke operacije, recepture za različite vrste hleba, peciva, kolača i njihove karakteristike, fermentacija, aditivi, terminologija
  • Primena osnovnih metoda u pripremi hleba, peciva i kolača i korišćenje opreme – načini pripreme hleba i peciva, kolača i fileva, karakteristike proizvoda i odgovarajući načini pripreme, korišćenje odgovarajuće opreme za pripremu i pečenje proizvoda (vage, mikseri, peći, plehovi, kalupi i sl.), podešavanje temperature prema vrsti proizvoda, primena procedura za očuvanje ispravnosti namirnica i hrane, higijena, čišćenje i održavanje opreme, prijem i skladištenje namirnica, pravljenje zaliha i sl.  
  • Proizvodnja i oblikovanje različitih vrsta kiselog i slatkog testa, testa i smeše za kolače, filova za kolače, zamrzavanje testa, odlaganje testa, uzimanje uzorka i sl.
  • Oblikovanje, pripremaiproizvodnjaproizvodatestahleba, slatkihislanihpecivaikolača

-          oblikovanje i priprema različitih vrsta hleba i peciva;

-          pečenje prozvoda uz praćenje uticaja temperature i sl.

-          priprema torti i kolača

-          priprema i izlaganje pekarskih proizvoda

  • Bezbednost i zaštita na radu
  • Pružanje prve pomoći
  • Komunikacija na radnom mestu

Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.