Početna

O nama

Kursevi

Reference

Zaposleni

Kontakt

JPOA

Prehrambena struka
  • Registracija

Оbuka, kurs i prekvalifikacija za Izrađivač bureka i kora

Informacije o obuci:

Broj časova: 170 (1,5 meseca)

Oblast programa: Prerada hrane

Karijerne mogućnosti:  

Pruža put u karijeri u oblasti proizvodnje hrane i usluga. Namenjen je osobama koje žele da rade kao izrađivači bureka i testanih kora u pekarama, pekarskoj industriji i sličnim maloprodajnim objektima kao i onima koji imaju mogućnost započinjanja sopstvenog biznisa.

Ulazne kvalifikacije Minimum osnovno obrazovanje. Prednost III stepen ugostiteljske i prehrambene struke.

Ključne kompetencije:

  • poznaje osnovne propise o kvalitetu brašna i vode i sirovina koje ulaze u nadev;
  • ume da sastavi smešu za izradu testa po recepturi;
  • ume da podesi optimalnu temperaturu pojedinih sirovina;
  • ume da rukuje priborom i opremom i uređajima u pekari;
  • ume da oblikuje testo i izrađuje kore i doda nadev u pripremljene kore;
  • ume da pakuje kore;
  • ume da izvrši pranje i dezinfekciju pribora, alata, opreme i pogona;
  • poznaje i primenjuje HASAP (HACCP) standard
  • ima pozitivan stav prema ličnoj higijeni, higijeni pogona i pribora, opreme i uređaja;
  • primenjuje principe zaštite na radu i ume da pruži prvu pomoć;

Struktura kursa:

  • Osnovne sirovine za izradu bureka i kora, njihova organoleptička svojstva i ispravnost (dobijanje, hemijski sastav, vrste i tipovi brašna i voda, pokazatelji kvaliteta i higijenske ispravnosti)
  • Pomoćne sirovine, njihova organoleptička svojstva i ispravnost (so, jaja, aditivi, meso, masti, ulja, povrće i voće)
  • Uređaji za pripremu i doziranje sirovina, zames, deljenje i okruglo oblikovanje testa,
  • Tehnološka šema izrade bureka i kora (prosejavanje brašna, podešavanje temperature, zames, deljenje, oblikovanje i razvlačenje testa, priprema nadeva, pečenje)
  • Pakovanje bureka i kora u ambalažu (ambalaža, vrste ambalaže, pakovanje i zamrzavanje)
  • Higijenske mere i mere bezbednosti na radu i prve pomoći

Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.