Obuka, kurs i prekvalifikacija za mlekara
Informacije o obuci:
Broj časova: 240 (2 meseca)
Oblast programa: Prerada hrane
Karijerne mogućnosti:
Pruža put u karijeri u oblasti proizvodnje hrane i usluga. Namenjen je osobama koje žele da rade kao proizvođači mleka i mlečnih proizvoda u mlekarama, mlekarskoj industriji i sličnim maloprodajnim objektima kao i onima koji imaju mogućnost započinjanja sopstvenog biznisa.
Ulazne kvalifikacije: Minimum osnovno obrazovanje.
Ključne kompetencije:
- Primenjuje principe bezbednosti na radu i ume da pruži prvu pomoć;
- Poznaje mleko kao prehrambeni proizvod.
- Poznaje fizičko-hemijskie osobine mleka
- Zna koji faktori utiču na sastav mleka,
- Upoznat je sa procesom fermentacije mleka,
- Zna da proizvede razne vrste sireva (beli sir, topljeni sir, kačkavalj),
- Zna proizvodnju maslaca,
- Kontrola kvaliteta mleka i mlečnih proizvoda.
- Primenjuje pravila proizvodnje, čuvanja, pakovanja i prodaje mleka i mlečnih proizvoda
Struktura kursa:
- Bezbednost i zdravlje va radu
- Pružanje prve pomoći
- Mleko kao prehrambeni proizvod.
- Fizičko-hemijske osobine mleka
- Faktori koji utiču na sastav mleka,
- Fermentacija mleka,
- Proizvodnja raznih vrsta sireva (beli sir, topljeni sir, kačkavalj),
- Proizvodnja maslaca,
- Kontrola kvaliteta mleka i mlečnih proizvoda.
- Primenjivanje pravila proizvodnje, čuvanja, pakovanja i prodaje mleka i mlečnih proizvoda
Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.