Obuka, kurs i prekvalifikacija za prerađivača voća i povrća
Informacije o obuci:
Broj časova: 240 (2 meseca)
Oblast programa: Prerada hrane
Karijerne mogućnosti:
Pruža put u karijeri u oblasti proizvodnje hrane i usluga. Namenjen je osobama koje žele da rade kao prerđivači voća i povrća u industriji i sličnim objektima kao i onima koji imaju mogućnost započinjanja sopstvenog biznisa.
Ulazne kvalifikacije: Minimum osnovno obrazovanje.
Ključne kompetencije:
- Primenjuje principe bezbednosti na radu i
- Ume da pruži prvu pomoć;
- Upoznat je sa tehnološkim klasifikacijama i svojstvima voća i povrća,
- Upoznat je sa tehnološkim klasifikacijama i svojstvima voća i povrća, pomoćnim sirovinama
- Upoznat je sa prijemom, klasiranjem i privremenim skladištenjem sirovina,
- Upoznat je sa pranjem i uklanjanjem nekorisnih delova, mehaničkom i termičkom obradom sirovina,
- Upoznat je sa pripremom ambalaže.
- Vrši izradu proizvoda od voća (kompot, džem, marmelada, pekmez) i povrća (marinirano povrće, ajvar).
Struktura kursa:
- Bezbednost i zdravlje na radu
- Pružanje prve pomoći
- Tehnološkia klasifikacija i svojstva voća i povrća,
- Tehnološka klasifikacija i svojstva voća i povrća, pomoćnih sirovina
- Prijem, klasiranje i privremeno skladištenje sirovina,
- Pranje i uklanjanje nekorisnih delova, mehaničkom i termičkom obradom sirovina,
- Priprema ambalaže.
- Izrada proizvoda od voća (kompot, džem, marmelada, pekmez) i povrća (marinirano povrće, ajvar).
Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.