Obuka, kurs i prekvalifikacija za konobara
Informacije o obuci:
Broj časova: 240 (2 meseca)
Oblast programa: Lične usluge – ugostiteljstvo
Karijerne mogućnosti:
Pruža put ka karijeri u oblasti ugostiteljstva. Kurs je namenjen osobama koje žele da rade kao konobari u restoranima, kafićima i noćnim barovima, kao i onima koji imaju mogućnost započinjanja sopstvenog biznisa.
Ulazne kvalifikacije II stepen stručne spreme. Odgovarajuće iskustvo, profesionalna interesovanja i sposobnosti takođe se uzimaju u obzir.
Ključne kompetencije:
- Primenjuje principe bezbednosti na radu i
- Ume da pruži prvu pomoć
- veštine komunikacije sa kolegama na poslu.
- znanja o hotelijerstvu i ugostiteljstvu;
- veštine korišćenja i održavanja opreme;
- znanja i veštine u oblasti zaštite hrane i održavanja higijene;
- veštine komunikacije sa mušterijama;
- veštine pripreme restorana;
- veštine pripreme jednostavnih koktela;
- veštine posluživanja pića i hrane;
- veštine prezentacije hrane i pića i savetovanja klijenata;
- veštine upravljanja finansijskim informacijama;
Struktura kursa:
- Bezbednost i zdravlje na radu
- Pružanje prve pomoći
- Primenjena znanja iz oblasti hotelijerstava i ugostiteljstva – hotelijerske usluge, organizacija, standardi ponašanja i kominikacija, higijena i zaštita hrane
- Korišćenje i održavanje opreme
- Interpersonalna komunikacija, kultura ophođenja sa mušterijama i savetovanje
- Razumevanja naziva jela i pića na engleskom
- Priprema restorana
- Priprema i služenje espresso kafe, kapućina i sl.
- Usluge služenja bezalkoholnih i alkoholnih pića
- Veštine posluživanja hrane
- Pravljenje jednostavnih koktela
- Prezentacije hrane i pića i savetovanje klijenata
- Naplata računa i vođenje finansijske evidencije
- Implementacija procedura o bezbednosti hrane
- Organizija kockanja- poker aparati i sl.
Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.