Obuka, kurs i prekvalifikacija za barmena
Informacije o obuci:
Broj časova: 210 (2 meseca)
Oblast programa: Lične usluge – ugostiteljstvo
Karijerne mogućnosti:
Pruža put ka karijeri u oblasti ugostiteljstva. Kurs je namenjen osobama koje žele da rade kao barmeni u restoranima, kafićima i noćnim barovima, kao i onima koji imaju mogućnost započinjanja sopstvenog biznisa.
Ulazne kvalifikacije: Srednje obrazovanje i znanje engleskog jezika (osnove)
Ključne kompetencije:
- Primenjuje principe bezbednosti na radu i
- Ume da pruži prvu pomoć
- poznaje terminologiju u ugostiteljskim objektima
- veštine rukovanja kompletnim inventarom u baru
- veštine komunikacije sa gostima
- znanja iz oblasti zaštite hrane i održavanja higijene (HASAP standard)
- znanja i veštine serviranja, prezentovanja i usluživanja pića, napitaka i hrane
- razlikuje namernice za odgovarajuću vrstu napitaka
- razlikuje načine obrade namernica
- znanja i veštine kompletnog pripremanja barskih mešavina
- znanja iz oblasti vođenja finansijske evidencije
- ispoljava pozitivan odnos prema profesionalno etičkim normama i vrednostima
Struktura kursa:
- Bezbednost i zdravlje na radu
- Pružanje prve pomoći
- Primenjena znanja iz oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva (usluge, organizacija, standardi ponašanja i komunikacije, higijenski standardi u baru, zaštita pića i namirnica)
- Osnove sistema bezbednosti i kvaliteta hrane HASAP
- Pripremni i završni radovi u baru (pojam, uloga, zadaci i procedure, inventar-oprema, nameštaj, uređaji)
- Poslovna komunikacija (interpersonalna komunikacija, briga o gostima i savetovanje)
- Razumevanje osnovnih pojmova iz ove oblasti na engleskom jeziku
- Poznavanje, prezentovanje, serviranje i usluživanje pića, napitaka i jednostavnih jela
- Poznavanje, prezentovanje i priprema barskih mešavina (koktela) - bezalkoholnih i alkoholnih
- Vođenje finansijske evidencije (knjiga šanka, trebovanja i otpisa, obračuni prometa) hrane
Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.