Obuka, kurs i prekvalifikacija za pomoćnika kuvara
Informacije o obuci:
Broj časova: 200 (1,5 mesec)
Oblast programa: Lične usluge – ugostiteljstvo
Karijerne mogućnosti:
Pruža put ka karijeri u oblasti ugostiteljstva. Kurs je namenjen osobama koje žele da rade kao pomoćnici kuvara u restoranima sa standardnom ponudom nacionalne kuhinje. Tokom kursa polaznici će steći osnovna znanja i veštine za rad na poslovima pomoćnika kuvara.
Ulazne kvalifikacije: III stepen stručne spreme. Prednost: oblasti ugostiteljstva i prehrane. Odgovarajuće iskustvo, profesionalna interesovanja i sposobnosti takođe se uzimaju u obzir.
Ključne kompetencije:
- Primenjuje principe bezbednosti na radu i
- Ume da pruži prvu pomoć
- veštine komunikacije sa kolegama na poslu.
- poznavanje organizacije rada u oblasti ugostiteljstva;
- znanja o vrstama kuhinja i jela, karakteristikama namirnica, začina i sl;
- veštine korišćenja odgovarajuće opreme i načina pripreme hrane;
- znanja i veštine u oblasti zaštite hrane i održavanja higijene;
- poznaje i primenjuje HASAP (HACCP) standard
- veštine obrade mesa i drugih namernica
- veštine pripreme salata;
- veštine pripreme jednostavnih deserta;
- osnovna znanja i veštine aranžiranja hrane;
- veštine prijema narudžbina i usluživanja klijenata;
Struktura kursa:
- Bezbednost i zdravlje na radu
- Pružanje prve pomoći
- Primenjena znanja iz kulinarstva – vrste kuhinja, vrste namirnica i njihovo korišćenje, organoleptička svojstva i ispravnost namirnica, nutricionistička vrednost jela, začini, terminologija
- Prijem narudžbina, ugošćavanje mušterija
- Primena osnovnih metoda u pripremi jela i korišćenje opreme –karakteristike namirnica i odgovarajući načini pripreme, obrada mesa i drugih namernica, efekti različitih metoda pripreme hrane na nutricionističku vrednost jela, primena procedura za očuvanje ispravnosti namirnica i hrane, higijena, čišćenje i održavanje opreme, prijem i skladištenje namirnica. HASAP standard.
- Komunikacija na radnom mestu
- Razvoj veština pripreme, kuvanja i serviranja jela nacionalne kuhinje sa jelovnika prema recepturi (doručak, ručak i večera)
- jaja viršle i sl.
- supe i čorbe
- Razvoj veština pripreme salata
- Razvoj veština pripreme deserta – palačinke, orasnice i sl.
- Razvoj veština aranžiranja hrane
Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.