Početna

O nama

Kursevi

Reference

Zaposleni

Kontakt

JPOA

Ugostiteljska struka
  • Registracija

Obuka, kurs i prekvalifikacija za pomoćnika kuvara

Informacije o obuci:

Broj časova: 200 (1,5 mesec)

Oblast programa: Lične usluge – ugostiteljstvo

Karijerne mogućnosti:  

Pruža put ka karijeri u oblasti ugostiteljstva. Kurs je namenjen osobama koje žele da rade kao pomoćnici kuvara u restoranima sa standardnom ponudom nacionalne kuhinje. Tokom kursa polaznici će steći osnovna znanja i veštine za rad na poslovima pomoćnika kuvara.

Ulazne kvalifikacije: III stepen stručne spreme. Prednost: oblasti ugostiteljstva i prehrane. Odgovarajuće iskustvo, profesionalna interesovanja i sposobnosti takođe se uzimaju u obzir.

Ključne kompetencije:

  • Primenjuje principe bezbednosti na radu i
  • Ume da pruži prvu pomoć
  • veštine komunikacije sa kolegama na poslu.
  • poznavanje organizacije rada u oblasti ugostiteljstva;
  • znanja o vrstama kuhinja i jela, karakteristikama namirnica, začina i sl;
  • veštine korišćenja odgovarajuće opreme i načina pripreme hrane;
  • znanja i veštine u oblasti zaštite hrane i održavanja higijene;
  • poznaje i primenjuje HASAP (HACCP) standard
  • veštine obrade mesa i drugih namernica
  • veštine pripreme salata;
  • veštine pripreme jednostavnih deserta;
  • osnovna znanja i veštine aranžiranja hrane;
  • veštine prijema narudžbina i usluživanja klijenata;

Struktura kursa:

  • Bezbednost i zdravlje na radu
  • Pružanje prve pomoći
  • Primenjena znanja iz kulinarstva – vrste kuhinja, vrste namirnica i njihovo korišćenje, organoleptička svojstva i ispravnost namirnica, nutricionistička vrednost jela, začini, terminologija
  • Prijem narudžbina, ugošćavanje mušterija
  • Primena osnovnih metoda u pripremi jela i korišćenje opreme –karakteristike namirnica i odgovarajući načini pripreme, obrada mesa i drugih namernica, efekti različitih metoda pripreme hrane na nutricionističku vrednost jela, primena procedura za očuvanje ispravnosti namirnica i hrane, higijena, čišćenje i održavanje opreme, prijem i skladištenje namirnica. HASAP standard.  
  • Komunikacija na radnom mestu
  • Razvoj veština pripreme, kuvanja i serviranja jela nacionalne kuhinje sa jelovnika prema recepturi (doručak, ručak i večera)

-        jaja viršle i sl.

-        supe i čorbe

  • Razvoj veština pripreme salata
  • Razvoj veština pripreme deserta – palačinke, orasnice i sl.
  • Razvoj veština aranžiranja hrane

Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.